неделя, 13 ноември 2011 г.

Реставриране на стара ютия



Здравейте, тук ще ви покажа как да реставрирате старите и ненужни вещи и да им дадете нов „живот“, в случая това е една ютия от 30-те. Ще ви покажа стъпките по които да я направите, за да изглежда накрая така:





Ако нямате такава ютия най-лесния начин да се сдобиете с нея е като посетите някой антиквариат, там ги има в изобилие и са сравнително евтини предви
д състоянието им. Обикновено са покрити с ръжда и други мръсотии. Тази от снимката долу вече е претърпяла първите си промени ,като е мината с не много едра шкурка за дърво, така пада доста от ръждата.

Но за вътрешната част на ютията шкурката няма да ви свърши работа, тъй като има много извивки и малки детайли. Затова е нужно първо да я разглобите.



Премахнете дръжката от основата на ютията, ако болтовете с които е била захваната дръжката са прекалено раждясъли, изхвърлете ги после ще се наложи разбира се да ги замените с нови, извадете скаричната отвътре. След като направите това потопете ютията в топла вода с малко разтворена киселина вътре и я дръжте потопена около час. След като всичката ръжда падне извадете и измийте само с чиста вода, подсушете много добре. Накрая боядисайте с два-три слоя акрилен лак, докато постигнете желаният цвят.

7 коментара:

  1. каква киселина?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, тази киселина се продава в специализираните магазини за бои или в строителните хипермаркети, обикновено на щанда с боите и лаковете, киселина за отстраняване на ръжда, консултантите ще ви помогнат при избора.
    Най-добрите идеи се раждат в процеса на работа. Успех!
    Ще се радвам да споделите Вашия опит с нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да не става дума за "ръждо преобразовател"? това е зелена течност, която е наистина някаква киселина. аз съм я използвал, но тя само само запечатва ръждата, а не я отстранява....Аз по принцип ръждата я отстранявам механично, със шкурка, телена четка и четка монтирана на дрелка. рядко нанасям някакво покритие. имам около 25 различни ютии. ще започна да ги качвам тук: ironmanbg.blogspot.com

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Моля, радваме се, че ви е помогнала. Най-добрите идеи се раждат в процеса на работа. :)

      Изтриване
  4. Опитайте се да намерите песъкоструйка.
    С нея ръждата се отстранява доста добре.

    ОтговорИзтриване