понеделник, 21 ноември 2011 г.

Черната дъска









Черната дъска никога не е била толкова актуална, колкото е в момента. Откакто бе изхвърлена от класните стаи и заменена от белите дъски с маркер, тя нахлу масово в кухните и дневите на домовете ни. Тя е семпла, практична, удобна, придава завършен вид и уют. Тя е начин за комуникация  с любимите ни хора, чрез кратките послания и рисунки, изписани с тебешир.
Ето едно предложение как сами да изработим черна дъска за домашна употреба от наличните ни материали :
- рамка от стара картина или рамка от стар прозорец
- парче шперплат, ламарина или мдф плоскост
- боя за рамката
- черна матова боя за дъската
- малки пирончета и чук.




1. Изберете подходяща рамка за вашата дъска и я подгответе.
Аз избрах тази малка рамка от старо прозорче, обработих я с шкурка, за да отстраня подпухналата стара боя. Не търся съвършенство, а ефекта на старото и използвано.
2. Боядисайте рамката в желания цят с боя за дърво, лак за дърво или бронз, ако искате блясък. Нанесете с четка и изчакайте да изсъхне добре, повторете при необходимост.




3. Подгответе си подходяща плоскост, шперплат или ламарина, която да пасва на вашата рамка. Плоскостите може да отрежете със зеге, а ламарината със специална ножица.
4. Боядисайте дъската с черна матова боя (боя без блясък), има марки на пазара които предлагат такава. Оставете да изсъхне добре и повторете. Ако използвате ламарина, преди боята нанесете 1 слой грунд за метал.




5. Наместете черната плоскост в рамката и заковете внимателно с малки пирончета под наклон в рамката.





За писане използвайте тебешир. Когато искате да почистите дъската, сложете малко оцет във водата с която я измивате, няма да останат бели следи.


Ето и варианта на черна дъска в рамка от картина, изработва се по същите стъпки.






Много актуално е да се направи и цяла стена като черна дъска. Ще го пробвам в моята кухня и тогава ще го споделя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар