петък, 11 ноември 2011 г.

Как да направим маса за кафе от палети

Това е лесно, забвно, сравнително евтино и дава възможност да развихрим въображението си.
Избирате един или няколко подходящи палета или скари. Има много видове и размери, подберете според размера, който искате да има масичката.
Тази, която аз направих се състои от 2 палета с размери 72см на 72см.




1. Изтъркайте палетите с шкурка и малко дървено трупче или със шлайф машинка, колкото да се загладят треските по повърхността, не целете идеална гладкост, дефектите по дървото са ефектни.
2. Ако разполагате с два палета трябва да ги залепите един за друг с лепило за дърво. Нанесете го равномерно с шпатула и наместете палетите един върху друг. Оставете да изсъхне.




3. Препоръчително е да боядисате палетите, за да постигнете допълнителна гладкост и за съхранение на дървото. Ако искате да запазите естествения цвят на дървото, използвайте лак за дърво. Ако искате различни и ярки цветове използвайте алкидна боя, но добре разредена, защото дървото попива силно. Може да се мине веднъж или няколко ръце. Изчакайте да изсъхне.
4. Поставяне на колелца. Такива може да намерите в големите вериги магазини за строителни материали или в специализираните магазини за мебелен обков. Има различни размери, но за да е стабилна масичката изберете по-големи, има със и без спирачки, много са удобни. Закрепят се с видии в четирите ъгъла на палета, внимавайте да не се спукат дъските при завиването.





5. Вземете размерите на масичката и поръчайте стъкло с дебелина минимум 6мм.
6. Вземете малки силиконови стоперчета или гумички, които правят вакуум, разпределете ги  равномерно по повърхността на палета и тогава положете стъклото.
 Ако не използвате такива има опасност стъклото са счупи !






Можете да съхранявате любимите си списания и книги, така винаги ще са на достъпно място и ще служат за декорация.




9 коментара:

  1. Здравейте, много ми харесва идеята за такава масичка и затова искам да попитам откъде се снабдихте с тези палети?
    На мен също ми трябва малко по-нестандартен размер, защото палет 800/1200 мм е голям за хола.
    Ще се радвам да ми отговорите!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, радвам се ,че идеята Ви харесва. Истината е ,че тези 2 скари ми ги даде приятел. Можете да намерите нестандартни размери скари и палети в складовете, където продават или произвеждат стандартните европалети. Те са и много по евтини. Предстои ми да правя и спалня от палети, затова се поинтересувах и открих такъв склад в Пловдив. Това е линк към техния сайт http://www.paletten24.com/
    тел.032 670 197. Дамата на телефона беше много любезна и ми предложи да разгледам на място всички видове палети и скари, за да намеря най-подходящите за мен, като ми предложи и отстъпка. Ако сте от Пловдив, проверете там.
    Ще ми е изключително приятно да споделите Башия опит с нас след като направите масичката за кафе. Ако имате други въпроси , ще се радвам да Ви отговоря. Всичко добро! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за отговора! За съжаление не съм от Пловдив,а от София, ще потърся тук фирми за палети. Обещавам да покажа резултата, когато успея да направя масичката :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубав блог с чудесни идеи, някои от които ще пробвам скоро! Благодаря и успех с новите неща :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Съжалявам, че скоро не съм публикувала нищо, имам няколко готови неща, които ще гледам да споделя скоро.

      Изтриване
  5. В момента реализирам идеята. Благодаря за показаното в този блог.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, идеята за маса от палет е страхотна. Отдавна се каня да я осъществя и съм в процес на реализирането й. Интересува ме тези гумички под стъклото, обикновените гумички за закрепване примерно на сапунерки ли са?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновените гумички за закрепване ще свършат работа, тези ми ги даде стъкларя, а други съм купувала от големите строителни магазини, струват по 10 стотинки. Пожелавам ви спорна работа. ще се радвам да споделите с нас готовото произведение. Весело посрещане на Новата година.

      Изтриване
  7. Страшна идея, чудно ще стои в хола ми :) Харесвам всичко, което е винтидж стил! А и изглежда доста лесно за направа. Само да намеря едно пале, мисля, че около супермаркетите има такива палета и хващам мъжа ми да сглобява масичката :)

    ОтговорИзтриване